Tot mai multă cocaină în Germania: ″Un tsunami din America de Sud″ | Global | DW

0
17

Portul spaniol Algeciras. Aprilie 2018. Anchetatorii descoperă aici, în mod sistematic, transporturi de droguri de provenienţă sud-americană.

Însă, recent, poliţiştii au realizat o captură record, care ar putea reprezenta o lovitură dură împotriva traficanţilor de cocaină: aproximativ nouă tone de droguri, ascunse într-un container cu banane.

Potrivit ministrului spaniol de Interne, aceasta este cea mai mare cantitate de cocaină confiscată vreodată în Europa. Valoarea mărfii se ridică la aproximativ un miliard de euro.

Inundaţia de cocaină continuă

Această descoperire este exemplară pentru un fenomen pe care investigatorii şi poliţiştii de frontieră germani îl numesc “Tsunami din America de Sud”.

De câţiva ani este descoperită tot mai multă cocaină. Cantitatea a crescut şi în 2018, după cum rezultă dintr-o evaluare internă a Biroului Federal de Investigaţii Criminale (BKA).

Pungă cu cocaină

Potrivit analizei, până în luna noiembrie a anului acesta, la nivel mondial au fost confiscate 608 tone de cocaină.

Dat fiind că multe capturi sunt făcute publice abia în anul care urmează, BKA apreciază că în 2018, cantitatea de droguri confiscate ar putea trece de 639 de tone, fiind astfel depăşit recordul de anul trecut.

Christian Hoppe conduce Departamentul de Combatere a Drogurilor din BKA. Cauza inundaţiei de cocaină, a spus el pentru televiziunea NDR, “constă îndeosebi în cantităţile foarte mari de producţie în state precum Columbia, Peru şi Bolivia”.

De menţionat este şi că, în zilele noastre, cocaina este produsă mai eficient, aşa încât dintr-o recoltă de coca se poate obţine mai multă cocaină faţă de acum câţiva ani.

Puritate înaltă şi criminalitate în creştere

Potrivit unui studiu recent publicat de Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT), supra-abundența de cocaină înseamnă că puritatea drogului vândut pe stradă este în continuă creștere, la preț constant.

Potrivit informațiilor NDR, Biroul Vamal de Investigaţii Criminale apreciază că preţul cocainei comercializate en-gros scade.

Poliţist germani având în mâini o pungă de canabis

Poliţist germani având în mâini o pungă de canabis

Allessandro Pirona de la OEDT avertizează că, pe fondul creşterii concurenţei, va “brutaliza” piaţa drogurilor din Europa. “Asistăm la crime comandate şi răpiri, la violenţe împotriva poliţiştilor şi tentative de intimidare a lucrătorilor din porturi”.

Până acum, în centrul atenţiei anchetatorilor s-au aflat cu precădere Belgia şi Olanda, ale căror porturi, Anvers şi Rotterdam sunt de mulţi ani porţile de intrare a drogurilor în Europa.

Christian Hoppe de la BKA atrage atenţia că luptele pentru supremaţie ale reţelelor criminale ar putea conduce la sporirea violenţei în Germania.

Traficul de droguri ca un catalizator pentru alte infracțiuni

În prezent, piața de cocaină din Europa este dominată de diferite rețele criminale. Alături de indivizi din Germania, foarte active sunt grupările din Balcanii de Vest și Maroc.

În plus, în urma unei razii efectuate la începutul lunii decembrie la nivel internațional împotriva mafiei italiene, s-au descoperit aproximativ patru tone de cocaină la membrii organizaţiei N’Drangheta.

Ar trebui subliniat că profiturile de miliarde obţinute din traficul de droguri, nu sunt utilizate doar pentru a susţine stilul de viață extravagant al mafioţilor şefi, spune Hoppe.

Mai degrabă, traficul de droguri este un “catalizator” pentru alte infracțiuni, cum ar fi traficul de ființe umane, jafurile și spălarea de bani. În plus, profiturile ilegale se insinuează şi în economia legală, subminând-o.

Mai multă cocaină în apele reziduale

Captură consistentă şi în Chile, la începutul anului 2018

Captură consistentă şi în Chile, la începutul anului 2018

În Germania, cocaina nu mai este demult un drog al bogaţilor. Psihologii care tratează consumatorii afirmă că pulberea este consumată la nivelul tuturor păturilor sociale, de la studenţi şi muncitori pe şantiere, până la bancheri şi artişti.

Potrivit informaţiilor NDR, vameşii şi poliţiştii au confiscat numai anul acesta aproximativ cinci tone de cocaină.

Comparativ cu anul trecut, când a fost atins un record, cantitatea este mai scăzută. Însă, o comparaţie cu anii trecuţi relevă că volumul de cocaină confiscat se menţine la un nivel deosebit de ridicat.

În Europa, probe recoltate din canalizările a zece orașe diferite, între care Barcelona, Anvers, Paris şi Oslo, indică o creștere masivă a produselor pe bază de cocaină începând cu anul 2015.

Potrivit lui Allessandro Pirona, creșterea poate fi explicată în moduri diferite, însă mai mulți factori indică faptul că în prezent produsele pe bază de cocaină sunt înghițite și fumate de mai mulți consumatori.

Prin urmare este imperios necesar ca acest aspect să fie cercetat mai atent, spune expertul.  

Având în vedere că făptașii lucrează din ce în ce mai mult la nivel internațional, autoritățile de aplicare a legii ar trebui să reacționeze în consecință, declară şeful Departamentului de Combatere a Drogurilor din BKA, Christian Hoppe.

Este timpul să contracarăm rețeaua internațională a infractorilor cu “o rețea de autorități de aplicare a legii” care să poată face schimb de informații în timp real pentru a lua măsurile necesare în propria țară.

Autori: Volkmar  Kabisch / Jan Lukas Strozyk / Benedikt Strunz (NDR Hamburg)Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here