Șpagatul diplomatic dintre drepturile omului și contactele economice | Economie | DW

0
7

Peter Altmaier, ministrul conservator al economiei germane, se bucură și personal de vizita oficială la Cairo. Ca fost ministru al Mediului și șef al Cancelariei federale, Altmaier a vizitat multe ţări. Dar în Egipt nu a mai fost niciodată. Politicianul, în vârstă de 60 de ani, este pasionat de istorie și știe multe despre vechii egipteni. Cu atât mai interesantă pentru el va fi și vizitarea piramidelor de la  Gizeh, inclusă în programul oficial al delegației.

Situația precară a drepturilor omului

Piramidele din Gizeh

Dincolo de acest aspect, Altmaier va avea trei zile dificile. Printre altele, el îl va întâlni pe președintele Abdel Al-Sisi, considerat ca fiind responsabil de situația precară a drepturilor omului în statul cu 100 de milioane de locuitori. La opt ani de la primăvara arabă, forțele de ordine reprimă cu violență vocile critice la adresa guvernului, pe reprezentanții Frăției Musulmane, dar și minoritățile (de exemplu homosexualii). Pe de altă parte, însă, Germania este interesată să susțină un Egipt stabil, care să mențină bunele relații cu occidentul și să colaboreze în politica privind migraţia. Cât de dificil va fi de realizat șpagatul între drepturile omului și politica reală s-a văzut și în cazul predecesorului lui Altmeier, social-democratul Sigmar Gabriel. El a vizitat în urmă cu trei ani Egiptul, laudându-l pe contestatul președinte pe care l-a numit “impresionant”. Caracterizarea nu a fost deloc apreciată în Germania.

Vizitarea noii Catedrale a creștinilor copți

“Egiptul este cel mai important partener pentru stabilitatea întregii regiuni”,a declarat Altmaier. Oficialul german a mai adăugat că: “în această vizită voi aborda teme precum statul de drept și corupția, dar și libertatea religioasă.” La acest capitol figurează în program vizitarea noii catedrale a creștinilor copți “Nașterea lui Hristos”, unde a fost sărbătorit în premieră Crăciunul în prezența președintelui Al-Sisi. Creștinii copți continuă să fie victimele terorismului islamist. Din 2016, peste 100 de reprezentanți ai acestei minorități religioase au fost uciși.

190 de firme, 35.000 de angajați

Altmaier este însoțit în Egipt de un numeros grup de delegaţi. Printre altele, în programulul oficială figurează și vizitarea uneia din cele mai mari centrale Siemens care, potrivit datelor furnizate de gigantul german, poate asigura alimentarea cu curent electric a 40 de milioane de clienţi. Ministrul federal va discuta și cu elevi ai Centrului de Pregătire Profesională, coordonat de Siemens și Societatea pentru Cooperare Internațională (GIZ). Pentru Egipt, Germania este un partener economic extrem de important. Potrivit datelor de la Camera de Comerț și Industrie Germană, în țară sunt active circa 190 de companii germane cu nu mai puțin de 35.000 de angajați.

Șeful Camerei de Comerț și Industrie, Martin Wansleben, face parte din delegația oficială. El reclamă însă marile piedici birocratice pe care le întâmpină firmele străine în Egipt. “Complicatul sistem de înregistrare a firmelor germane poate dura și până la 1000 de zile.” Altmeier va întâlni destui responsabili egipteni cărora să le prezinte nemulțumirile investitorilor germani. Pe agenda vizitei mai figurează și discuții cu ministrul pentru petrol și reursele subsolului, cu șefa de la turism, cu ministrul industriei și comerțului și cu premierul Mustafa Madbouly. Toate sunt dovezi ale importanței Egiptului ca partener al Europei.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here