Semnal de alarmă pentru Putin | Europa | DW

0
28

Dacă Rusia ar fi o țară liberă, cu alegeri democratice, atunci partidul ”Rusia Unită” al liderului de la Kremlin ar putea sărbători o victorie clară după alegerile regionale de la sfârșitul săptămânii. Aproape peste tot, unde au avut loc alegeri, partidul a obținut o majoritate clară și toți candidații săi la posturile de guvernator au câștigat cu o majoritate absolută în primul tur de scrutin. Dar rezultatele din weekend confirmă o tendință care a fost din ce în ce mai evidentă în sondaje și la alegerile regionale, de mai bine de un an: legitimitatea regimului lui Vladimir Putin se erodează.

Asta nu înseamnă că puterea lui s-ar afla în pericol iminent. Aparatul de stat, care trebuie să organizeze rezultatele corecte, funcționează bine aproape peste tot. După ”accidentele” periculoase – din punctul de vedere al Kremlinului – în unele regiuni, la alegerile guvernatorilor de acum un an, administrația nu și-a mai permis ”derapaje” în pregătirea alegerilor de acum, din cele 16 regiuni. Cu toate acestea, cu atât mai remarcabilă este palma încasată de ”Rusia Unită” la Moscova.

Acolo, unii dintre greii partidului, care s-au bucurat de sprijinul statului și de mulți bani, au pierdut în fața unor femei și bărbați cunoscuți. Excluderea opoziției și reprimarea protestelor s-au transformat într-o armă împotriva conducătorilor: Tactica electorală a adversarilor regimului de a sprijini alegerea anumitor candidați ai unei opoziții aparente, încă oarecum fidele Kremlinului, a fost eficientă.

Deși Moscova este un caz special, deoarece niciun alt oraș rus nu are o mișcare opoziționistă de dimensiuni comparabile, acest rezultat este un semnal de avertizare pentru regimul lui Putin – și nu doar pentru că Rusia este organizată centralist, multe decizii fiind luate în capitală. Pierderile la Moscova au arătat că partidul liderului de la Kremlin nu mai este invulnerabil.

Regimul va trage concluziile necesare. Probabil va intensifica represiunea. Există pericolul ca Putin să urmeze o cale similară cu cea de data trecută, când baza socială a guvernării sale a început să se clatine. În acel moment, el a anexat Crimeea și a început războiul în estul Ucrainei. Oricine vorbește acum despre o apropiere de Rusia ar trebui să țină cont de aceste detalii.

Un comentariu semnat de Reinhard Veser (Frankfurter Allgemeine Zeitung)

www.faz.net

Copyright © Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am MainSource link

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here