Rusia, posibila câștigătoare a ofensivei turcești în Siria | Global | DW

0
38

Începută miercuri, îndelung anunțata ofensivă militară a Turciei în Siria a pus deja pe fugă sute de mii de oameni, informează ONU. Potrivit guvernului de la Ankara, ținta primordială a intervenției sunt milițiile kurde YPG, pe care acesta le consideră “teroriste”.

Însă operațiunile turcești în regiune afectează și interesele celorlale două mari puteri implicate în jocul de putere din Siria: Iranul și Rusia. Nu ar fi exclus ca în actuala conjunctură, Moscova să joace o carte câștigătoare. 

În imaginile filmate în Siria se pot observa numeroase bombardamente, urmate de nori mari de fum, care se înalță dintre clădiri distruse, precum și numeroși oameni care fug din calea atacului. Rusia urmărește cu satisfacție invazia trupelor turcești în Siria în cadrul acestui joc strategic între Kremlin, Ankara și Teheran. Un joc în care este vorba despre resursele naturale, influență și putere.

Duminică, președintele francez Emmanuel Macron și cancelara germană Angela Merkel au îndemnat Turcia să înceteze operațiunea împotriva forțelor kurde, care, în opinia lor, riscă să creeze o situaţie umanitară de nesusţinut şi să ajute Daesh (acronimul arab al Statului Islamic, SI) să reapară.

Post de observație din Siria abandonat de soldații americani

Post de observație din Siria abandonat de soldații americani

Duminică, în a cincea zi asaltului, forţele turce şi aliaţii lor locali au pătruns adânc în Siria, fiind pe cale să încheie prima fază a ofensivei împotriva forţelor kurde, abandonate de Statele Unite, care au anunţat retragerea a aproape 1.000 de militari din nordul Siriei.

Totuși, politologul moscovit Fiodor Lukianov este de părere că ofensiva turcească în Siria nu este atât de amenințătoare pe cât pare. “S-ar putea crede că există înțelegeri clare în legătură cu cine și ce are permisiunea să facă, precum și o linie roșie. Însă acestea sunt mai degrabă informale, neputând fi ancorate într-un acord scris.

Expertul suspectează că avem de-a face cu un joc strategic în care toată lumea a fost implicată simultan. Actorul central este Rusia, mai spune el, amintind că regimul de la Kremlin este un susținător al președintelui sirian Bashar al-Assad căruia îi oferă asistență militară împotriva rebelilor.

De asemenea, Rusia are interesele sale în cadrul negocierilor de pace din capitala kazahă Astana, la care participă Turcia și Iranul. Ceea ce lipsește este însă încrederea reciprocă, mai explică politologul Fiodor Lukianov.

Soldat al armatei siriene intrând în nordul Siriei

Soldat al armatei siriene intrând în nordul Siriei

El atrage atenția că alianța “se bazează pe înțelegerea că niciunul dintre cele trei state nu își poate atinge vreunul dintre obiectivele proprii fără ceilalți doi parteneri”. Rusia, Turcia și Iranul au nevoie unele de celelalte pentru că nu au încotro. Acesta este și motivul pentru care, de mai bine de doi ani, aceste țări sunt forțate să colaboreze, mai spune specialistul,

Rusia are nevoie de Turcia din rațiuni de politică externă și, nu în ultimul rând, economice. Recent, Kremlinul a livrat Ankarei baterii antirachetă de tip S400. Pe de altă parte, actuala ofensivă turcească în Siria afectează interesele rusești prin slăbirea influenței lui Assad în nordul Siriei. Or, Assad este susținut de Moscova.

Cu toate acestea, criticile Rusiei la adresa Ankarei rămân precaute. Ministrul de Externe, Serghei Lavrov, a subliniat în mai multe rânduri că trebuie evitată distrugerea unității Siriei. Nu cumva să apară instabilitate, acum, când o presupusă pace pare tangibilă. Președintele rus Vladimir Putin s-a exprimat la rândul său destul de precaut: “În nordul Siriei există locuri în care se află luptători ai SI, păziți de kurzi. Avansul armatei turce îi determină pe kurzi să fugă. Prin urmare, combatanții SI pot pur și simplu să plece și ei”.

Copiii, printre victimele fără vină ale ciocnirilor de putere din Siria

Copiii, printre victimele fără vină ale ciocnirilor de putere din Siria

Ministrul de Externe Serghei Lavrov a învinovățit Statele Unite că, după ce i-a susținut pe kurzi, îi lasă acum pe aceștia în bătaia puștii. Oficialul rus a oferit sprijinul Moscovei ca mediator între Turcia și Siria, adăugând că Rusia va depune eforturi pentru reluarea contactelor între Siria și organizațiile kurde neteroriste.

Potrivit politologului Fiodor Lukianov, retragerea trupelor americane repreztină într-adevăr o șansă pentru Rusia și pentru liderul sirian Assad. Rusia poate juca rolul de mediator, în timp ce forțele din Orientul Mijloc se reconfigurează. 

Perdanții acestei încleștări strategice sunt cei peste un milion de civili.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here