Procesul drogurilor: cocaină în cutia cu banane | Germania | DW

0
8

Este unul din cele mai mari procese anti-cocaină din istoria Germaniei. Procuratura din Landshut a inculpat opt bărbați. Anchetatorii presupun că aceștia ar face parte dintr-o rețea care a adus în Germania între septembrie 2017 și aprilie 2018 aproximativ două tone de cocaină. Aceștia sunt acuzați de trafic masiv de stupefiante. Aspectul ieșit din comun al anchetei este faptul că polițiștii au reușit să-i aresteze pe membrii conducerii de nivel mijlociu ai unei rețele internaționale de trafic de droguri. Informația ar proveni din documente juridice văzute de jurnaliști germani de la NDR, BR și “Süddeutsche Zeitung”.

Potrivit acestora, infracțiunile au fost descoperite în septembrie 2017, când în mai multe supermarketuri din Bavaria au fost găsite de către angajați pachete cu cocaină ascunse în cutiile cu banane livrate acestor magazine. Anchetatorii au luat urma livrărilor și au constatat că au avut loc spargeri în diverse depozite unde fructele erau puse la copt. Din aceste hale, fructele erau apoi trimise în Germania și Europa. Cu ajutorul instrumentelor de supraveghere, anchetatorii au reușit să-i prindă pe hoți. În misiune au fost implicați în jur de 500 de ofițeri vamali, polițiști și procurori.

Hoți din Albania angajați special să fure cocaina din depozite

Plasarea pachetelor cu cocaină în lăzile de banane ar fi avut loc în Ecuador, de acolo marfa fiind trimisă la depozitele unei firme din Germania. În aceste hale ar fi avut loc spargerile, în urma cărora hoții ar fi furat cocaina, câte 320 de kilograme la fiecare pătrundere prin efracție. În acest scop ar fi fost angajate special bande de hoți din Albania. Procuratura din Bavaria a înregistrat pe perioada anchetei opt spargeri la depozite din landurile Bavaria, Hessa, Renania de Nord-Vestfalia și Saar. Înregistrările video ale camerelor de supraveghere au surprins astfel de pătrunderi prin efracție, în imagini putându-se vedea că hoții erau parțial înarmați. Anchetatorii au supravegheat și urmărit telefoanele suspecților, reușind în final să descopere rețeaua infracțională.

Bande de hoți au dat spargeri în depozitele unde bananele erau puse la copt, furând pachetele cu cocaină

Se pare că gruparea era controlată și ghidată de la Hamburg, unde unul din principalii acuzați, Dario L., de 21 de ani, închiriase o locuință conspirativă. În locuință au fost găsite acte de livrare a bananelor. Dario L. ar fi lucrat ca “șef de logistică” pentru banda de infractori. Șeful bandei de hoți ar fi fost Klajdi D., de 25 de ani. Întreaga grupare ar fi fost condusă de Alberto K., de 40 de ani. Poliția i-ar fi urmărit pe suspecți în timp ce efectuau activități de observare la depozitele pe care urmau să le spargă. De asemenea, ar fi fost urmărite întâlnirile și conversațiile lor dintr-o cafenea din Hamburg unde infractorii obișnuiau să se întâlnească.

Poliția germană a acționat coordonat în aprilie 2018 în mai multe regiuni și a arestat mai multe persoane. La Ahrensburg, Hamburg și Hanovra au fost percheziționate și locuințe, unde au fost găsite două pistoale și peste 30.000 de euro bani lichizi. Într-o procedură separată, patru bărbați au fost deja condamnați la Hamburg. Aceștia au acționat în calitate de curieri, cu intenția de a duce din Hamburg în Olanda 180 de kilograme de cocaină. Ei au primit pedepse cu închisoarea pentru câțiva ani, dar procurorii din Hamburg vor să facă recurs, deoarece cred că infractorii ar fi scăpat prea ușor.

“Un succes care face valuri pe scena drogurilor”

Cei opt inculpați din Landshut sunt în arest preventiv. Peter Keller, din cadrul serviciului de criminalitate vamală, vorbește de un “succes care face valuri inclusiv pe scena drogurilor”. “O rețea vitală ar fi fost lovită de ancheta de succes a autorităților germane”. Keller crede însă că banda nu va avea nicio problemă să-i înlocuiască pe infractorii arestați.

criminalitate germania cocaină

Cam 500 de ofițeri vamali, polițiști și procurori au participat la anchetă

Alți lideri ai acestui grup infracțional, activi în Albania, Olanda și America de Sud, nu au fost prinși. Potrivit NDR, BR și SZ, și în alte țări europene au fost capturate în ultimele luni pachete cu cocaină originare din Ecuador și ascunse în cutii cu banane. Anchetatorul-șef de la procuratura bavareză, Jörg Beyser, a declarat pentru NDR că investigațiile ar continua. “Încercăm acum să-i descoperim pe cei care trag sforile în această bandă și ne bazăm în acest sens pe o amplă colaborare internațională”. Tribunalele germane vor decide acum în legătură cu începerea proceselor celor arestați deja în acest caz.

Avocatul Hubertus Werner îi va apăra pe acuzați. El a declarat că abia în timpul procesului se va vedea cât de puternice sunt dovezile aduse de procurori. Werner a criticat supravegherea telefoanelor mobile și concluziile trase astfel cu privire la participarea unor indivizi la posibile acțiuni coordonate în cadrul unui grup infracțional. El a vorbit despre o “supraveghere nemotivată”, care ar încălca normele juridice și procedurile din codul penal. Avocatul crede că va fi un proces lung: “Presupun că va fi foarte complicat de lămurit întreaga situație, în special din cauza numărului mare de inculpați și de avocați”, a declarat apărătorul celor puși sub acuzare în procesul cocainei.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here