Newsweek.ro: „Îndrăznește să crezi“ că îți faci singur autostradă | România | DW

0
6

Discutând despre sărăcia din acest colț de țară, au ajuns și la autostrada Iași-Târgu Mureș. Un proiect care ar putea scoate Moldova din izolare, dar care nu a trecut, ani la rând, de faza promisiunilor politicienilor. După protest, oamenii au ajuns la o concluzie desprinsă din crunta realitate românească: dacă ei nu forțează ușa autorităților, nimic nu se va clinti.

„Am făcut un grup de lucru și am început să studiem documentele care aveau legătură cu autostrada Iași-Târgu Mureș. Am început să căutăm soluții despre cum să forțăm autoritățile să își asume oficial proiectul“, ne-a explicat ieșeanul Cătălin Urtoi, inginer, om de afaceri și vicepreședinte al Asociației „Împreună pentru A8“.

Organizația a fost înființată anul trecut și din aceasta mai fac parte inginerii Ionel Apostol (președinte) și Sorin Pintilei, istoricul Dorin Mihai și jurnalistul Andreea Luca Barna. În aceeași perioadă, tot la Iași, s-a înființat și Asociația „Moldova vrea autostradă“, condusă de antreprenorul Marius Alexa, și din care mai fac parte jurnalistul Dan Radu, istoricul Dorin Dobrincu, geograful Adrian Covăsnianu, antreprenorul Flaviu Manea.

Cei zece, „guvernul regional“, așa cum îi numește Cătălin Urtoi, au gândit un plan de a duce în Parlament proiectul autostrăzii.

Au scandat și în ungurește

A urmat lupta. Lanț uman organizat la Iași, marș din Moldova spre Târgu Mureș, protest în fața Guvernului, deplasări la Bruxelles, audiențe la președintele Klaus Iohannis, „ocuparea“ Parlamentului României, negocieri cu politicieni, conferințe de presă. De la marșul Iași – Târgu Mureș, din septembrie 2017, Cătălin Urtoi își amintește emoționat de zecile de TIR-uri care li s-au alăturat, pe care scria „Bucovina vrea autostrada“ sau „Moldova se ridică!“ Sau de sutele de taxiuri care au plecat din centrul Iașiului spre Ungheni (județul Iași), cu mesaje similare.

Citiţi articolul integral pe Newsweek.ro accesând linkul de mai jos. Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here