Masacru în Sri Lanka de Paști | Global | DW

0
4

Mai multe explozii aproape simultane la biserici în timpul serviciilor de Paște și la hoteluri frecventate de oaspeți străini au lovit în duminica Paștelui catolic și protestant Sri Lanka. 

Oficiali din Sri Lanka au declarat că peste 200 de persoane, inclusiv mai mulți străini, au fost ucise în exploziile din Colombo și din alte localități. Sute de persoane au fost rănite. O biserică, Altarul Sf. Anton (fotografia de mai sus), se află în partea de nord a capitalei, Colombo, iar alta, Biserica Sf. Sebastian, în apropierea orașului Negombo. A treia biserică, Biserica Zion, se află în orașul Batticaloa.

Locurile unde au avut loc atentatele

Este cel mai sângeros atac după o perioadă de acalmie care a urmat războiului civil din 2009. Șapte persoane au fost arestate în legătură cu atacurile, după un raid al poliției. 

Exploziile au lovit de asemenea trei hoteluri de lux, ucigând sau rănind mai multe persoane, inclusiv străini, ofițeri de poliție și de securitate. Este vorba despre hotelurile Cinnamon Grand, Kingsbury și Shangri-La, toate în centrul capitalei Colombo.

Sri Lanka, Colombo/ Hotelul Shangri-La (Getty Images/AFP/I. S. Kodikara)

Colombo – Hotelul Shangri-La

În cursul zilei de duminică, două alte explozii au mai avut loc la periferia orașului Colombo. Una dintre aceste explozii, la un hotel din suburbia din Dehiwala din sudul capitalei, a ucis cel puțin doi oameni, potrivit poliției. Cealaltă explozie, în nordul orașului, a ucis trei polițiști. 

Premierul Ranil Wickremesinghe a convocat o reuniune de urgență a consiliului de securitate.

Premierul Ranil Wickremasinghe - Biserica Sf. Anton (AFP/I. S. Kodikara)

Premierul Ranil Wickremasinghe la Biserica Sf. Anton, după deflagrație

Șefi de stat și de guvern din întreaga lume au transmis mesaje de condoleanțe și au condamnat atacurile.

Ministerul român de externe a precizat că, potrivit informațiilor disponibile, nu există cetățeni români printre victime. Ministerul turismului din Colombo a confirmat că printre cei uciși se află 32 de cetățeni străini din opt state (India, SUA, Marea Britanie, Portugalia, China, Olanda, Belgia și Turcia).

În Sri Lanka, circa 70% din populație aparține religiei budiste. Hindușii și musulmanii reprezintă aproape 13%, respectiv 10% din populație. Pe insulă trăiesc și în jur de 1,5 milioane de creștini, majoritatea romano-catolici (7%).Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here