Mărfuri moldoveneşti oprite la vama rusească cu Ucraina. Expert: Dodon vrea să arate că Moscova ia decizii la rugămintea sa

0
10

Federaţia Rusă a promis că din 1 ianuarie anulează temporar taxele de import pentru mai multe categorii de produse din Republica Moldova, însă tot în aceeaşi zi a intrat în vigoare şi o altă Hotărâre a Guvernului rus prin care se interzice importul mărfurilor ucrainene precum şi al mărfurilor din alte ţări, care tranzitează teritoriul Ucrainei.

Astfel, primele loturi de produse, inclusiv din regiunea transnistreană, au fost oprite joi, la vama rusească iar potrivit noilor reguli, anumite categorii de mărfuri moldoveneşti, cum ar fi produsele vinicole şi conservele nu vor mai fi competitive pe piaţă, deoarece fiind transportate pe alte rute evitând Ucraina, sporesc semnificativ cheltuielile de transport.

Igor Dodon, care a insistat de multe ori că meritul pentru reluarea exportului de mărfuri în Rusia sunt rezultatul discuţiilor sale cu Putin, a promis şi de această dată pe pagina de socializare că pentru soluţionarea problemei apărute „suntem în contact cu conducerea Federaţiei Ruse”, căreia i-a trimis urgent o scrisoare.

„Anunţ agenţii economici din Moldova că preşedintele R. Moldova a luat sub control personal rezolvarea problemei şi soluţia va fi identificată în zilele apropiate”, a adăugat acesta.

În context, expertul economic Viorel Chivriga, de la IDIS „Viitorul”, a declarat pentru Radio Europa Liberă că Moscova ar da o lovitură dură aliaţilor săi de la Chişinău şi Tiraspol în pragul alegerilor electorale.

„Dodon vrea să arate că deciziile la Moscova sunt luate în multe cazuri la insistenţa şi la rugămintea sa. Şi în această situaţie cel mai scârbos lucru este că nimeni nu-şi bate capul şi nimeni nu se gândeşte la zecile de mii de oameni din spaţiul rural care sunt afectaţi de aceste jocuri, cei care sunt cei mai săraci în R. Moldova şi care, de fapt, pierd în urma acestui joc. E un fel de ping-pong cu efecte electorale”, a conchis expertul.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here