Manfred Weber: ”Dialogul cu FIDESZ, cu Viktor Orban, este dificil. Toate opțiunile sunt pe masă” | Europa | DW

0
2

Manfred Weber, candidatul Partidului Popular European pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, și-a prezentat, sâmbătă, la București, viziunea cu privire la Europa pe care și-ar dori să o conducă, după alegerile din 23-26 mai. A făcut-o în fața celor mai relevanți aleși locali și regionali ai PPE din întreaga Europă, primari și guvernatori invitați la un summit de care Partidul Național Liberal a profitat pentru a-și prezenta oficial lista candidaților la alegerile europarlamentare. A fost un moment important pentru Weber, care sublinia, în fața celor prezenți, cât de importanți sunt aleșii locali în câștigarea unui scrutin european. Politicianul bavarez a criticat refuzul puterii social-democrate de la București de a susține candidatul român pentru șefia Parchetului European care, a adăugat eurodeputatul german creștin-social, se bucură de întregul sprijin al popularilor europeni. Din cauza actualei puteri, România nu mai este privită ca un stat de prim rang la nivelul deciziilor luate în Europa, a mai punctat pretendentul la șefia Comisiei Europene, adăugând că singurul factor de încredere în România rămâne președintele Klaus Iohannis. Weber regretă că, spre deosebire de condițiile stricte impuse candidaților la aderare, statele membre nu mai sunt supuse unor controale riguroase, astfel că își permit derapaje – iar el va propune, dacă va ajunge președintele Comisiei Europene, o schimbare în acest sens.

După eveniment, Manfred Weber a acordat un scurt interviu în exclusivitate pentru Deutsche Welle.

Deutsche Welle: Ați vorbit, în discursul rostit aici, despre PSD, despre derapajele de la democrație și de la valorile europene ale socialiștilor români. În familia populară, riscați să pierdeți voturi morale ale unei părți din susținătorii care nu sunt fericiți cu ceea ce se întâmplă în Ungaria, în schimbul voturilor pe care le poate aduce în Ungaria FIDESZ, un partid care se distanțează de valorile europene și populare?

Manfred Weber: Familia politică a PPE pune mare preț pe valorile fundamentale. Suntem, creștin democrația germană, prin Partidul Popular European, co-fondatorii Uniunii Europene, cu de Gasperi, Schuman, Adenauer. Este moștenirea noastră și este clar că cine dorește să fie membru în această familie nu doar că trebuie să respecte valorile și fundamentele noastre, ci să le și aplice în viața de zi cu zi. Acesta este mesajul de bază. Și tocmai de aceea dialogul cu FIDESZ, cu Viktor Orban, este dificil. Aceasta înseamnă că miercuri, când vom lua decizia cu privire la FIDESZ, se poate întâmpla orice. Toate opțiunile sunt pe masă. FIDESZ trebuie să demonstreze că are voința de a continua alături de noi.

Ce trebuie schimbat la nivel de executiv al UE? Este evident, de la o vreme, că oamenii au nevoie să își recâștige încrederea în Comisia Europeană.

Un motiv al acestei lipse de încredere este, desigur, politica națională, care aruncă pisica moartă prea des în curtea instituțiilor de la Bruxelles. Politicienii de la nivel național au prins obiceiul de a acuza, în mod nedrept, Uniunea Europeană pentru propriile eșecuri. E cazul să ne purtăm corect cu Europa și să-i recunoaștem meritele și succesele. Foarte multe lucruri funcționează foarte bine în Europa. Pe de altă parte, iar pentru mine asta este foarte important, trebuie să refacem legătura dintre Europa și cetățenii ei. Să o reconciliem. Și pentru asta trebuie să mergem direct la cetățenii europeni. De aceea, în dialogurile mele cu cetățenii, este mult mai important să ascult, nu să vorbesc. Așa cum s-a întâmplat astăzi la București, la întâlnirea cu primarii europeni din familia noastră politică. M-au stimulat cu multe sugestii despre cotidianul lor, despre grijile și nevoile de zi cu zi ale oamenilor. Dacă Europa va fi percepută ca preocupându-se de aceste griji zilnice ale oamenilor, cum ar fi propunerea mea de proiect de cercetare în domeniul cancerului, atunci oamenii vor simți că Europa este aici pentru ei, nu doar pentru cine știe ce structuri. Vreau o Europă în care oamenii să se simtă reprezentați.

Dacă nu ați fi politician și candidat, ci ați întâlni unul care ar veni să vă ceară votul, ce pretenții ați avea la schimb de la el?

Aș începe prin a-l întreba dacă este convins că noi, europenii – fiecare mândru de națiunea căreia îi aparține – nu putem să ne impunem în lumea de astăzi decât împreună. L-aș întreba direct: ”Crezi că trebuie să ne unim ca să ne putem afirma?. Și dacă mi-ar da un răspuns pozitiv, probabil că aș alege să îl susțin.

Este o economie europeană prosperă cu ajutorul Rusiei atât de importantă încât să fie preferată păstrării distanței față de derapajele lui Vladimir Putin?

Cu Vladimir Putin la putere, Rusia a abandonat valorile în care noi credem. Avem situația din Ucraina, avem Siria, avem dezinformările și fake news-urile pe care le trăim precum și dezvoltarea de capacități militare la granițele noastre de răsărit. Europa trebuie să reacționeze energic. Sunt într-u totul de acord cu sancțiunile impuse Rusiei de Uniunea Europeană. Și sunt de părere că trebuie oprit proiectul North Stream 2. În astfel de vremuri în care negocierile cu Rusia sunt atât de complicate nu ar trebui să facem astfel de proiecte. Până la urmă, este un proiect politic, nu unul economic și trebuie să ne asigurăm că acesta nu va fi pus în practică.

————————————

Manfred Weber a mai transmis două mesaje de la București. Pe de o parte, “O Turcie în Uniunea Europeană nu va funcționa. Când voi deveni președinte al Comisiei Europene, voi pune capăt negocierilor de aderare a Turciei la Uniunea Europeană”. Pe de alta, a spus Weber, Europa nu va fi întreagă fără statele din Balcanii de Vest.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here