Human Rights Watch: Există o rază de speranţă | Global | DW

0
15

China este ţara care, fără îndoială, provoacă cea mai mare îngrijorare, se menţionează în raportul anual (“World Report”) al organizaţiei Human Rights Watch. “În Republica Populară libertatea de exprimare şi societatea civilă sunt complet distruse. Există supraveghere totală prin sistemul de recunoaştere facială. Preşedintele Xi Jinping se transformă tot mai mult într-un dictator”, afirmă directorul HRW Germania, Wenzel Michalski. De parcă n-ar fi suficient, adaugă Michalski, prin iniţiativa “Belt and Road” guvernul de la Beijing încearcă să-şi transporte în întreaga lume “politica de lezare a drepturilor omului”.

Iniţiat pentru a sublinia atât angajamentul Chinei în modernizarea infrastructurii cât şi implicarea statului chinez în toate palierele de dezvoltare, proiectul “Belt and Road” (BRI) a devenit cea mai de succes politică de “soft power” a Beijingului, atrăgând până acum câteva zeci de state care au semnat memorandumuri de înțelegere cu Republica Populară pentru dezvoltarea BRI și facilitând promovarea Chinei la nivel global.

Raportul anual al Human Rights Watch este dat publicităţii începând din 1989. Dacă până acum în atenţia organizaţiei s-au aflat statele cu regimuri totalitare, “Anul acesta în centrul atenţiei se mai află şi autocraţii sau populiştii cu tendinţe autoritare, cât şi rezistenţa – adică cei care li se opun”, spune directorul HRW Germania, Wenzel Michalski.

Preşedintele Trump nu renunţă la intenţia de a construi un zid la graniţa cu Mexicul

Pe lângă guvernul de la Beijing, în raportul HRW se mai regăsesc preşedintele SUA, Donald Trump şi Arabia Saudită – menţionată chiar de două ori. Liderul de la Casa Albă este criticat pentru felul în care tratează problema migranţilor din America Latină, iar Arabia Saudită din cauza dispariţiei în condiţii suspecte a jurnalistului Jamal Khashoggi, dar şi a războiului contra Yemenului. Conform ONU, în conflictul din Yemen şi-au pierdut viaţa până acum peste 10.000 de oameni, între care mulţi civili, iar ţara se confruntă cu cea mai mare criză umanitară la nivel mondial. 

Populiştii europeni sub lupă

De asemenea, şi în Europa se constată tendinţe îngrijorătoare privind respectarea drepturilor omului. În luna mai sunt programate alegerile europene. În comunitate există destule formaţiuni care resping UE în actuala sa formă. Pe lângă partidul AfD în Germania, de exemplu, există Liga Nord în Italia, FPÖ în Austria, Fidesz în Ungaria sau partidul de extremă dreapta al populistei Marine Le Pen în Franţa. Autorii “World Report” fac trimitere mai ales la criza refugiaţilor, aflată în centrul multor dispute politice.

“Raportul se concentrează mai ales pe ţările cu guverne populiste, ca Ungaria sau Polonia, dar şi Italia – mai nou”, afirmă Wenzel Michalski. În Italia, ministrul de Interne Salvini le refuză solicitanţilor de azil dreptul la nişte proceduri corespunzătoare. Prin denigrarea minorităţilor, Viktor Orban vrea să puncteze în faţa electoratului maghiar, iar conducerea de la Varşovia încearcă să anuleze independenţa justiţiei.

Germania criticată din cauza lipsei de transparenţă în exportul de arme

Germania criticată din cauza lipsei de transparenţă în exportul de arme

Speranţa moare ultima

Directorul HRW Germania, Wenzel Michalski, aduce în discuţie şi situaţia Germaniei. Pe de o parte, Republica Federală poate fi criticată din cauza livrărilor de arme în Arabia Saudită. În general, în privinţa exporturilor de arme există o lipstă totală de transparenţă, mai susţine Michalski. Motivul? În comerţul cu armament şi muniţie nu există contract fără clauză de confidenţialitate.

“Pe de altă parte, se constată că Ministerul federal de Externe şi cancelaria de la Berlin iau în serios răspunderea care îi revine Germaniei. Altfel spus, Berlinul nu ezită să abordeze chestiunea drepturilor omului sau să critice derapajele în privinţa respectării acestora”, afirmă Michalski. Or, acest aspect ne dă speranţa că situaţia la nivel global s-ar putea îndrepta, mai spune directorul HRW Germania.

O altă veste îmbucurătoare ar fi angajamentul tot mai puternic al societăţii civile, dar şi al unor formaţiuni aflate la guvernare care nu mai vor să tolereze nedreptatea. Acestora le este dedicat noul capitol, intitulat “World’s Autocrats Face Rising Resistance”, din raportul Human Rights Watch.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here