Exportul german de armament în Turcia nu este suspendat complet | Germania | DW

0
45

Suspendarea exportului german de armament către Turcia pe fondul ofensivei în Siria este valabilă doar pentru arme și aparatură militară care pot fi utilizate în acest conflict. Guvernul federal nu mai acordă “nicio nouă aprobare” pentru astfel de bunuri, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Federal al Economiei. Răspunsul vine în urma interpelării lansate de policitianul Stângii Stefan Liebich. Livrările aprobate anterior nu sunt afectate de noua decizie.

Joi, cancelara Angela Merkel (CDU) a prezentat altfel situația cu ocazia comunicării poziției oficiale a guvernului. Operațiunile militare ale Turciei împotriva miliției kurde YPG provoacă o “dramă umanitară” cu urmări geo-politice. “Prin urmare, guvernul federal nu va mai livra niciun fel de arme Turciei, în actualele condiții.” Au apărut astfel speculații și comparații cu suspendarea completă a exportului de arme către Arabia Saudită. 

A indus Angela Merkel opinia publică în eroare?

Secretarul de stat din Ministerul Economiei, responsabil pentru controlul exporturilor, Ulrich Nußbaum, reformulează: “Guvernul federal nu acordă nicio nouă aprobare pentru bunurile militare care ar putea fi folosite de Turcia în intervenția din Siria.” Exact așa s-a exprimat și șeful diplomației federale Heiko Maas (SPD), atunci când anunța, în urmă cu o săptămână, stoparea exporturilor. Răspunsul lui Nußbaum datează de vineri, deci după anunțarea armistițiului din nordul Siriei. Politicianul Stângii Liebich o acuză pe cancelară că a indus în eroare opinia publică.

Heiko Maas

Heiko Maas

Anul trecut, livrările de armament către Turcia au însumat 242,8 milioane de euro, adică aproape o treime din totalul exportului german de 770,8 milioane de euro. Astfel încât țara condusă de președintele Recep Tayyip Erdogan este principalul beneficiar al exportului german de armament. În acest an, numai în primele opt luni, valoarea totală a armelor exportate în Turcia este de 250,4 milioane de euro, ceea ce reprezintă un record absolut deși anul nu s-a încheiat încă.

Acuzații la adresa milițiilor kurde …

În acest moment, guvernul de la Ankara acuză milițiile kurde că nu respectă armistițiul valabil în nordul Siriei. Potrivit Ministerului turc al  Apărării, forțele militare turcești respectă “cu strictețe” acordul convenit joi. Cu toate acestea, “teroriștii” au lansat 14 atacuri în ultimele 36 de ore, susțin autoritățile din Turcia. Douăsprezece dintre aceste atacuri au fost lansate din zona de graniță Ras al-Ain și au fost provocate cu arme ușoare și grele, chiar și cu rachete.

Mike Pence cu Recep Tayyip Erdogan

Mike Pence cu Recep Tayyip Erdogan

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a acceptat joi, după îndelungi negocieri cu vice-președintele american Mike Pence, încheierea unui armistițiu valabil pentru cinci zile. Când toți luptătorii milițiilor kurde YPG se vor retrage din zona de graniță cu Turcia, atunci se va pune capăt intervenției militare, a explicat șeful diplomației de la Ankara Mevlüt Cavusoglu.

… și împotriva Turciei

Potrivit informațiilor furnizate de activiști, Turcia a continuat raidurile aeriene și vineri. În urma bombardării satului Bab al-Cheir au fost uciși 14 civili, au anunțat observatorii sirieni pentru drepturile omului. Organizația are sediul în Marea Britanie și se bazează pe informații primite de la activiștii din regiune. Se pare că în Ras al-Ain au continuat și luptele dintre armata turcă și milițiile YPG. Și o reporteră AFP a relatat că a auzit zgomot de luptă și a văzut fum în zonă.

Atacurile aeriene lansate de Turcia “încalcă” armistițiul, a anunțat un purtător de cuvânt al Forțelor Democrate Siriene dominate de YPG, Mustafa Bali. Erdogan a amenințat deja că va relua atacurile dacă milițiile kurde nu se vor retrage din zonă.

Mii de demonstranți așteptați la Köln

Conflictul din nordul Siriei ar putea adânci divergențele și între turcii și kurzii din Germania. În Köln are loc un protest la care sunt așteptați peste 20.000 de participanți. Poliția a primit întăriri și s-a dotat cu tunuri de apă, așteptându-se ca la eveniment să participe mai multe mii de demonstranți violenți. Participanții sunt în parte kurzi şi în parte răspund chemării unui “apel turco-naționalist”.

Potrivit unor surse apropiate poliției federale, forțele de ordine vor încerca să “împiedice prelungirea confruntărilor violente din Orientul Apropiat pe străzile din Köln”. În cursul după-amiezii de sâmbătă mai erau anunțate proteste în alte nouă orașe germane.Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here