Comentariu: Statele Unite nu trebuie să uite cruzimea fără sens a lui Trump | Global | DW

0
8

Președintele american Donald Trump a așteptat 35 de zile pentru a semna o lege pe care ar fi putut-o avea înainte de Crăciun. Înainte de a părăsi negocierile, exista deja un acord similar care conţinea propunerea de finanțare temporară a bugetului. Lipsea însă zidul de frontieră mult dorit de Trump. În acel moment, “Dealmaker”-ul din Biroul Oval a declarat că ar fi chiar mândru să paralizeze guvernul dacă nu va obține banii pentru zid.

Michael Knigge, autor

În cele din urmă, după 35 de zile de la blocarea bugetului, el a anunțat un acord pe care democrații i-l oferiseră încă de anul trecut, respectiv o separare temporară a bugetului de chestiunea zidului pentru a se discuta despre securitatea frontierelor. Trump a respins iniţiativa până vineri, când a acceptat-o.

Unii dintre oponenții săi ar putea fi tentaţi să sărbătorească înfrângerea “celui mai bun negociator din lume”, dar o atare bucurie ar fi inadecvată, dată fiind suferința îndurată de atât de mulţi oameni în timpul celui mai îndelungat blocaj bugetar din istoria SUA.

Din pricina comportamentului nesăbuit al lui Trump, 800.000 de angajați guvernamentali și familiile lor au trebuit să se descurce fără salarii timp de mai mult de o lună, chiar înainte de Crăciun. Ca să nu mai vorbim despre cei peste un milion de lucrători fără contract, care nu au avut venituri și care, spre deosebire de angajați, nu au fost plătiți nici măcar ulterior.

O clacare epică

Trump și cabinetul său format din miliardari precum ministrul Comerțului Wilbur Ross, nu au înțeles nici până acum modul în care jocurile lor frivole au afectat angajaţii guvernamentali şi lucrătorii temporari. Mulți au trebuit să acceseze donații de hrană și să caute alte locuri de muncă, unii dintre ei fiind forțați să-și continue serviciul regulat fără plată.

Să nu uităm că fiecare zi în care guvernul a fost paralizat a pus în pericol milioane de aspecte ale vieții cotidiene. Între acestea se numără controalele alimentare, controalele vamale, securitatea aeroporturilor și a călătoriilor aeriene, aşadar securitatea națională în ansamblu. Exact siguranța pe care Trump vrea aparent să o consolideze cu un zid la frontieră.

De asemenea, trebuie ţinute minte capriciile lui Trump care au înrăutățit reputația de angajator a guvernului. Salariile, deşi sunt în general mai mici decât în economia privată, au fost întotdeauna considerate mai sigure.

Milioanele de oameni afectaţi de această situaţie au momentan doar o soluție temporară, deoarece următoarea “închidere” ar putea începe în numai trei săptămâni. Nimic nou pentru Trump, care în cariera sa nu a avut probleme să se joace cu banii și binele altora, dacă acest lucru promitea să-i aducă beneficii.

Jocul cu viețile altor oameni

S-ar putea specula acum în legătură cu motivul care l-a determinat pe Trump să facă pasul înapoi: anularea discursului său privind starea națiunii, prăbușirea iminentă a traficului aerian în nodurile esenţiale țării, dorinţa de a distrage atenția de la acuzaţiile aduse asociatului său Roger Stone sau pur şi simplu presiunea unor republicani – sau toate aceste lucruri împreună. Însă aceste scenarii sunt inutile. Nimeni nu știe ce gândeşte Trump.

În schimb dorim să utilizăm mai bine scurtul respiro și să mulțumim oamenilor care lucrează pentru guvern și care au fost afectați de înghețarea bugetului. Ei au contribuit la menținerea țării în funcțiune. Dacă poate exista un efect pozitiv pe termen lung al acestui “shutdown”, să sperăm că americanii, în special cei care au fost direct afectați de el, nu vor uita cine a spus că ar fi mândru să paralizeze guvernul.

Să sperăm că toți americanii își vor aminti de acest președinte înfiorător de crud, care nu are nicio problemă să rişte mijloacele de existență ale altor oameni pentru un zid fără rost la graniță, pe care nici măcar nu l-a obţinut. Există dovezi mai bune despre lipsa de caracter?Source link

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here